Афиша Як головна художниця Національної опери малювала соняхи в бурю

Все статьи раздела "Афиша" Главная
  • 46905 2016-05-14

    У виставковій залі галереї «Митець» відбулося відкриття персональної виставки головного художника Національної опери України  Марії Левитської.

    Художниця представила ескізи до спектаклів і театральних костюмів, створені за останні 5 років. Глядачі могли оцінити ескізи з постановок «Казка про царя Салтана», «Дон Карлос», «Мойсей» та багато інших. Окрасою виставки стали костюми головних персонажів до спектаклю «Запорожець за Дунаєм». Пишність, ошатність і неймовірна деталізація костюмів дійсно вражали. Усі вбрання створювалися вручну з використанням унікальних технік шиття.

    Прийшли привітати художницю як колеги, так і давні друзі. Зокрема, завітав на відкриття виставки генеральний директор Національної опери Петро Чуприна. «У такому потужному середовищі, як Національна опера, бути головним художником – надзвичайно відповідальна справа, – сказав він. – Марія Левитська вже понад 23 роки співпрацює з нашим колективом, але досі не перестає дивувати колег своїм ентузіазмом та працелюбністю. Її роботи насичені особливою енергетикою. На рахунку художниці уже десятки спектаклів, і щоб досягнути цього, потрібно мати величезні ресурси. Театральному художнику не можна просто взяти мольберт і поїхати на природу малювати. Він дуже залежний від побажань колег. Потрібно присвятити все життя, щоб опинитися на тому рівні, на якому зараз знаходиться майстриня. Адже покликання бути художником – лише перша сходинка, потрібно зуміти розвинути цей талант».

     Режисер-мультиплікатор Давид Черкаський також прийшов привітати Марію Левитську. «Я знаю, как непросто перейти от эскиза к полотну и к костюму. Но что мне особенно нравится –  это когда заходишь в зал, смотришь спектакль и просто балдеешь», – задоволено відзначив Давид Янович.

    Сама майстриня ставиться до своєї роботи з особливою любов’ю і гумором. На запитання, коли вона все встигає робити і чи не живе вона випадково у театрі, пані Марія лише посміхнулася. Вона сказала, що отримала талант від Бога, але як то було і навіщо, краще запитати у нього особисто.

    Окремої уваги заслуговують картини, створені під час подорожей Європою, Азією й Америкою. Глядачі мали змогу оцінити пейзажі Туреччини, Єгипту, Ізраїлю, і навіть Великого каньйону Колорадо, а також замальовки природи рідної України. І майже до кожної картини у пані Марії була своя особлива історія.

    «Ось бачите на картинах соняхи? – Запитала художниця.  – Я їх сама садила й поливала, і виросли вони величезні. А як я їх малювала потім…Тільки-но приготувала все для роботи, як здійнялася буря. А соняхи височенні, під три метри будуть, і вітер їх ламає й кидає на мене, на палітру, а я бігаю довкола і плачу, бо нічого вдіяти не можу. Так і малювала потім уже зламані підібрані із землі голівки. По картині видно той піт і сльози, які я вклала у неї».

    «А ось цю картину бузку я малювала в дощ, – вказала на іншу роботу майстриня. –  Працювала над нею майже шість годин! Щоб не мокнути під дощем, ховалися з котом у машину: кіт під одне сидіння, а я на інше. Так і творили».

    І дійсно, кожна з картин написана по-особливому. Як зазначав у своїй статті Любомир Гузар: «Збережіть художників, вони несуть у світ красу». І Марії Левитській чудово вдається слідувати цьому неписаному правилу.

     

    Марія Рідкоус

    Известия

    Еще статьи в разделе "Афиша"

    15 ГРУДНЯ У ПРОКАТ ВИХОДИТЬ ФАНТАСТИЧНИЙ ЕКШН «БУНТАР ОДИН. ЗОРЯНІ ВІЙНИ. ІСТОРІЯ» Новий блокбастер Lucasfilm «Бунтар один. Зоряні війни. Історія» стане першим фільмом франшизи Зоряних війн, у якому події відбуваються в улюбленій та добре знайомій фанатам галактиці, але з новими героями.
    2016-12-07 68081
    Скоро в прокаті анімаційна комедія «Лелеки» Новий оригінальний погляд на легенду про лелек, які приносять новонароджених дітей, можна переглянути в мультфільмі «Лелеки».
    2016-09-13 71314
    Опубліковано перший тизер-трейлер гангстерської драми «Закон ночі» Дія фільму «Закон ночі» відбувається у 20-ті роки в США.
    2016-09-12 63365
    В рамках лектория WEGAME выступят лучшие представители украинского геймдева 10-11 сентября в «Акко Интернешнл» в Киеве состоится отраслевое событие, посвященное интерактивным развлечениям – WEGAME. В рамках мероприятия состоится профильный лекторий, на котором выступят одни из самых известных представителей гейм-девелопмента в Украине.
    2016-08-31 56898
    Гид по фестивалю WEGAME Уже совсем скоро, а именно 10-11 сентября, в выставочном центре «АККО Интернешнл» состоится главное игровое событие осени в Украине – фестиваль интерактивных развлечений WEGAME.
    2016-08-25 59517
    WEGAME снова собирает всех заядлых поклонников виртуальных развлечений 10-11 сентября 2016 года в Киеве на территории выставочного центра “AККО Интернешнл” состоится второй международный фестиваль виртуальных развлечений WEGAME
    2016-08-16 54670
    В Белгороде-Днестровском пройдет Чемпионат Украины по парусному спорту среди юношей и девушек С 7 по 10 сентября в Белгороде-Днестровском Одесской области состоится Чемпионат Украины по парусному спорту среди юношей и девушек «Стара Фортеця»
    2016-08-11 59510
    У Кам'янці-Подільському 1-4 вересня пройде Міжнародний фестиваль RESPUBLICA 2016 У перших числах вересня в Україні вже вшосте пройде міжнародний фестиваль RESPUBLICA
    2016-08-10 62597
    На DCShow пройдет единственный в Восточной Европе показ анимационного фильма «Бэтмен: Убийственная шутка» Анимация, снятая по мотивам одноименной графической новеллы Алана Мура, рассказывает о становлении одного из самых жестоких героев современности – Джокера
    2016-07-25 66155
    К масштабной премьере блокбастера “Отряд самоубийц” в Киеве построят самый большой в Украине экран Kyiv Comic Con и сеть кинотеатров Планета Кино 3 августа соберут более 2000 поклонников комиксов Вселенной DC, которые первыми в Украине увидят фильм, примут участие в живом включении с Лондоном и посетят тематические мероприятия, посвященные премьере фильма.
    2016-07-20 66139
    В Киеве выберут самую красивую женщину на проекте «Mrs World Open 2016» 10 августа в Fairmont Grand Hotel Kyiv впервые в Киеве состоится «Mrs World Open Ukraine»
    2016-07-20 60050
    Жарься вместе со звездами Youtube 23-24 июля 2016 года впервые в Киеве состоится масштабный фестиваль YouTube-блогеров и фанов – «ВидеоЖара», где хедлайнером станет популярная тин-группа OpenKids
    2016-07-14 62007

    Еще по теме

    Loading...