Светская хроника Як зірки та політики розмальовували писанки в Софії Київській

Все статьи раздела "Светская хроника" Главная
  • 52851 2016-04-10

    9 квітня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулось офіційне відкриття IV Всеукраїнського фестивалю писанок 2015. Цей фестиваль уже став традиційним щорічним святом для киян і гостей столиці. Це розвиток народного мистецтва, вивчення історії та культури українського народу на прикладі писанки.

    Для відвідувачів організатори підготували чимало приємних сюрпризів.

    Біля головного входу гостей зустрічає грандіозна шестиметрова світлодіодна писанка, всередині якої розташована композиція з живих троянд. Ця інсталяція є візитною карткою IV Всеукраїнського фестивалю писанок, і кожного вечора о 19:00 можна спостерігати за тим, як вона світиться.

    Біля дзвіниці встановили 20 двохметрових писанок в рамках конкурсу «Регіональна писанка», і кожен із майстрів розмальовував їх тим орнаментом, який поширений саме в його регіоні. Центральним образом композицій стала Богиня-берегиня.

    Відвідувачі також мають змогу пройти по 20-метровому «Тунелю бажань», прикрашеному писанками, а діти – побавитися у спеціально облаштованому «Казковому лабіринті». Окрасою фестивалю стали оригінальні двохметрові люстри, зроблені із сотень великодніх яєць.

    В рамках фестивалю також відбувся майстер-клас з писанкового розпису, на який завітало чимало відомих українців з родинами. «Найцінніше в житті – це сім’я, – вважає одна із співорганізаторок заходу, директор Фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання Інна Силантьєва. – На Великдень ми маємо чудову нагоду зібратися разом і згадати усе хороше, що з нами відбулося за рік».

    Учасниці дуету Анна-Марія зізнаються, що Великдень – одне з їхніх найулюбленіших свят. Співачки мають цікаву великодню традицію: «Не кожен знає, що на Великдень є гарна прикмета – дзвонити у дзвони в храмі. Колись нам вдалося піднятися на головну дзвіницю Лаври і подзвонити там у дзвони. Коли ми вперше спробували це, то отримали просто неймовірні враження! Бажаємо кожному відчути цю духовну піднесеність».

    Анна та Марія також взяли участь у майстер-класі з писанкарства й під пильним наглядом майстрині вперше в житті вчитися малювати писачком. Вони щиро тішилися своїм успіхам і під час роботи виконували українську народну пісню «Чом ти не прийшов» так, як це робили наші предки. Центральним образом їх писанок стала маленька Берегиня.

    «Усе, що пов’язано з Великоднем, є своєрідним очищенням душі людини. І кожного разу, йдучи до храму, ми це відчуваємо» – розповідають сестри.

    Усі охочі могли взяти участь у майстер-класах з писанкарства, оформлення великодніх кошиків і створення квіткових композицій. На території заповідника також можна було продегустувати великодні паски і дізнатися від майстрів секретні сімейні рецепти.

    У майстер-класі із зірковими гостями взяли участь більш ніж 30 дітей: діти зі шкіл-інтернатів та переселенці зі Сходу, а також учасники проекту «Діти за мир». Кожен міг втілити свої фантазії на шкаралупі яйця, а також поласувати печивом і отримати в подарунок писанку від народних майстрів.

    Ольга Сумська завітала на фестиваль разом з донькою. Пані Ольга розповіла, що традиційно паски й крашанки в родині готують самі, й у цьому дуже допомагає чоловік. Під час майстер-класу артистка розписувала писанки разом з донькою і жартувала, що Ганнуся вже давно перевершила її в писанковому мистецтві.

    Засновниця Міжнародного фонду культурного співробітництва та співорганізатор фестивалю Влада Литовченко розповіла, що є віруючою людиною і обов’язково дотримується посту, опісля ж розговляється свяченим яйцем.

    Народний депутат Денис Силантьєв навпаки посту не дотримується і пояснює це так: «Воинам, путникам и беременным можно не придерживаться поста. Я себя отношу к путникам».

    Народний артист України Володимир Талашко також із завзяттям взявся розмальовувати писанки. «Я просто дозволив своїй фантазії творити за мене, – жартує пан Володимир. – Однак Великдень для мене – дещо більше, ніж просто малювання яєць. Це наше коріння, пам'ять про минуле і батьків. І хочеться, щоб святкування було дійсно щирим». А лікар Ростислав Валіхновський побажав усім учасникам майстер-класу створити символіку миру та перемоги: «Древні греки говорили: ab ovo, від яйца, тобто від самого початку. Отже наша писанка – це початок. І дуже символічно, що ми зараз всі зайнялися саме писанками. А в ці буремні часи наша Україна потребує символіки перемоги та миру».

    Завітав на майстер-клас і один із братів Капранових. «Ось домалюю писанку та й поїду додому у Франківськ на свято, – посміхається письменник. – Малювання дається мені нелегко, адже потрібно постійно нагрівати віск над свічкою. Вдома ж ми з сином зазвичай розмальовуємо яйця маркерами або фломастерами, але у кожного обов’язково має бути своя писанка. Великдень для нас – ще один привід зібратися в родинному колі та скуштувати маминих пасок».

    Надзвичайно серйозно й відповідально поставився до процесу малювання писанок Василь Вірастюк. Володар титулу «Найсильніша людина світу» виявився справжнім майстром у писанкарстві. Василь промальовував візерунки до найдрібніших деталей і так захопився, що навіть забруднив воском чоло. На запитання, чи дотримується він посту, Василь віджартовується: «Ну подивіться на мене! Я дуже люблю м’ясо і можу без нього прожити хіба що кілька днів».

    Загалом гості виставки зможуть побачити більш ніж 50 000 унікальних великодніх яєць з усієї України. Отож, якщо ви ще не встигли відвідати Всеукраїнський фестиваль писанки – поспішайте! Виставка діє з 9 по 19 квітня.

     

    Марія Рідкоус

    Известия

    Еще статьи в разделе "Светская хроника"

    ИРИНА БИЛЫК ПРИШЛА НА ROCK PARTY «ПОБОЛЕТЬ» ЗА СЫНА На днях на крыше столичного универмага «Украина» состоялось грандиозное шоу – Rock Party с участием молодых музыкантов, среди которых были дети уже именитых исполнителей. Так, на барабанах в группе VдохVыдоX – сын Ирины Билык – Глеб Оверчук. «Звездная» мама на этот раз была в числе зрителей, активно поддерживающей молодых рокеров.
    2016-09-12 73284
    Подопечная Русланы Яна Гурулева презентовала композицию-посвящение любимому городу 30 августа 2016 юная украинская исполнительница Яна Гурулева представила свою новую композицию под названием «Місто мрій»
    2016-08-30 53027
    В честь 25 годовщины Независимости Украины Екатерина Бужинская презентует фильм 24 августа Украина отмечает 25 годовщину Независимости. Народная артистка Украины, певица Екатерина Бужинская специально к этой знаменательной дате решила презентовать документальный фильм на основе благотворительного европейского тура «Украинцы в Европе»
    2016-08-23 66103
    Екатерина Бужинская ко Дню Рождения поделилась архивным видео 13 августа Народная артистка Украины Екатерина Бужинская празднует свой день рождения.
    2016-08-12 96980
    В группе A.R.M.I.A родился ребенок Несколько дней назад солистка группы А.R.M.I.A, Ирина Степанова, родила сына.
    2016-08-11 60519
    Певица Sasha Ray показала в Дубае прелести своей фигуры Sasha Ray проводит лето в деловых поездках, но это не мешает исполнительнице радовать поклонников идеальной фигурой
    2016-08-10 75229
    Екатерина Бужинская побывала в исторических местах: Трое и доме Пресвятой Богородицы Екатерина Бужинская помолилась за Украину в доме Пресвятой Богородицы
    2016-08-09 62593
    Навроцкая подарила фотосессию на День Рождения Могилевской! 2 августа, свой День Рождения отпраздновала Народная артистка Украины Наталья Могилевская
    2016-08-04 73174
    Анастасия Иванова отметила день рождения в кругу друзей Украинскому бренду Nai Lu-na by Anastasia Ivanova исполнилось 8 лет. По такому случаю дизайнер бренда Анастасия Иванова устроила закрытую вечеринку в клубе Queen Country Club возле Киева.
    2016-08-04 72949
    Где этим летом украинские звезды искали вдохновение Нателла Крапивина, Светлана Лобода, Lissa Wassabi, София Тарасова, Татьяна Терехова нашли вдохновение для своих дальнейших творческих побед на концерте мировой исполнительницы Beyonce
    2016-08-04 66003
    Торонто і Оттава заспівали разом з ILLARIA Популярна українська співачка ILLARIA цього літа вперше відвідала з гастролями Канаду.
    2016-08-02 78110
    Заметно постройневшая Наталья Могилевская поделились эксклюзивными пляжными фотографиями Певица похвасталась прекрасным внешним видом, лучезарной улыбкой и фотографиями в купальнике
    2016-08-01 73210

    Еще по теме

    Loading...